Godhet som statistisk variabel

På jobbet får jag ofta lära mig intressanta saker. Till exempel att det är skillnad på statistiskt samband och orsak. Eftersom jag tydligen inte lyssnade så noga på den inledande faktadelen av presentationen (tror det var ungefär då jag hämtade kaffe och sådana där små hårda italienska biscottis) så hade föredraganden vänligheten att förklara med ett målande exempel. Så att ALLA skulle förstå…

På sommaren finns det ett statistiskt samband mellan hög glassförsäljning och drunkningsolyckor. Shit kanske den oinsatte då tänker, bäst att inte äta glass för då ökar risken att drunkna. Men nej, denna slutsats kan man såklart inte dra. Den gemensamma variabeln som har påverkan på de två företeelserna är varmt väder.

Jag tycker det är mitt ansvar som förälder att föra kunskap vidare till den unga generationen. Så idag förklarade jag för barnen att även om det kan finnas ett samband mellan att det saknas 12 gräddbullar i lådan och att pappa är hemma så kan man inte säga att det ena har orsakat det andra.

Gräddbullar försvinner inte för att pappa är hemma. Gräddbullar försvinner för att de är goda.

About the author

Mikael Jisander

Skriver saker

By Mikael Jisander

Senaste inläggen